جستجو:

   پارابن چیست؟   (paraben) پارابن از جمله نگه دارنده های مهم در صنایع آرایشی و داروها است. متیل پارابن و پروپیل پارابن، دو طبقه مهم از ترکیبات هستند که به عنوان ماده اولیه در مواد آرایشی مختلف کاربرد دارند.

 

شیمی ترکیبات:

از نظر شیمیایی، این ترکیبات دسته ای از پاراهیدروکسی بنزوات ها (parahydroxybenzoates) یا استرهای پاراهیدروکسی بنزوییک اسید (parahydroxybenzoic acid) می باشد که تحت عنوان 4-هیدروکسی بنزوییک اسید (4-hydroxybenzoic acid) شناخته شده است.

ترکیبات رایج شامل متیل پارابن (methylparaben)، اتیل پارابن (ethylparaben)، پروپیل پارابن (propylparaben)، بوتیل پارابن (buthylparaben)، هپتیل پارابن (heptylparaben) هستند. مواردی از قبیل ایزوبوتیل پارابن (isobuthylparaben)، ایزوپروپیل پارابن (isopropylparaben)، بنزیل پارابن (benzylparaben) و نمک  های سدیم آن ها کمتر مورد استفاده قرار می گیرند. ساختار شیمیایی آن ها به صورت زیر است که R می تواند گروه های آلکیل مثل، متیل، اتیل، پروپیل و بوتیل باشد.

همه پارابن های تجاری، به صورت آزمایشگاهی و صنعتی نیز سنتز می گردند که برخی از آن ها با موارد موجود در طبیعت مشابه هستند. این نوع ترکیبات از استری شدن پارا هیدروکسی بنزوییک اسید با الکل های مناسبی مثل متانول، اتانول و n-پروپانول تولید می شوند. پاراهیدروکسی بنزوییک اسید نیز محصول واکنش فنوکسید (phenoxide) و کربن دی اکسید (carbon dioxide) است.

 

پروپیل پارابن:

این ترکیب، مشتق n-پروپیل استر پاراهیدروکسی بنزوییک اسید با فرمول شیمیایی C10H12O3 است که به عنوان ماده ای طبیعی در بسیاری از گیاهان و برخی حشرات یافت می شود. همچنین، در کارخانجات نیز به صورت شیمیایی برای استفاده در مواد آرایشی، صنایع دارویی و غذاها سنتز می شود.

                                                       پارابن


                                                                                                
        

این ماده در نقش نگه دارنده در بسیاری از مواد آرایشی پایه آبی، کرم ها، لوسیون ها، شامپوها به کار می رود.

سدیم پروپیل پارا هیدروکسی بنزوات، به عنوان نمک سدیم مشتق پروپیل، نقش مشابهی در افزاینده های غذایی و نگه دارنده های ضدقارچی ایفا می کند. اتحادیه علمی اروپا، طی گزارشی تایید کرده است که استفاده از بوتیل پارابن و پروپیل پارابن کاملا ایمن است.

متیل پارابن:

این ترکیب، مشتق متیل پاراهیدروکسی بنزوییک اسید با فرمول شیمیایی C8H8O3 است. همچنین، مشابه سایر ترکیبات، به عنوان ضد قارچ در مواد آرایشی و محصولات مراقبت پوستی و نگه دارنده های غذایی به کار می رود. این ماده شیمیایی، به سادگی توسط باکتری های خاک متابولیز و تجزیه می شود. نکته حائز اهمیت دیگر، جذب آن توسط بدن و دفع آن از طریق اوره بدون هیچ گونه انباشتگی در بدن می باشد. به علاوه، برای پوست های حساس نیز مناسب است در حالی که در صورت بلع آن، خطر مسمومیت وجود دارد.


                                                                                                   


                                           پارابن


خواص پارابن ها:

این مواد به طور کلی در صنایع آرایشی نقش نگه دارنده را ایفا می کنند، به صورتی که از رشد باکتری های مضر جلوگیری کرده و طول عمر محصول را افزایش می دهد. همچنین، در مقابل طیف وسیعی از میکروارگانیسم ها فعال هستند. این ترکیبات به عنوان برهم زننده فرایند انتقال غشایی و عامل بازدارنده سنتز RNA  و DNA و آنزیم های کلیدی عمل می کند. در برخی گونه های باکتریایی، مشتق پروپیلی در مقابل باکتری ها بسیار فعال تر از مشتق متیلی است که ناشی از حلالیت بیشتر این ترکیب در غشای سلولی است و سبب می شود که این ماده با غلظت بیشتری به غشاهای سیتوپلاسمی برسد.

 

کاربرد پارابن ها:

این ترکیبات و مشتقات آن ها در صنایع غذایی، به عنوان قارچ کش و باکتری کش نیز سودمند هستند. محصولات غذایی حاوی پارابن عبارت اند از: آب جو، سس، نوشیدنی های بدون الکل، محصولات لبنی منجمد، کنسروها، شربت های طعم دار. برخی میوه ها مانند بلوبری نیز به طور طبیعی حاوی این ترکیب هستند.

در مواد آرایشی بهداشتی مانند، شامپوها، مرطوب کننده های تجاری، ژل های اصلاح، روان کننده های شخصی، محصولات مراقبت مو، صنایع دارویی، محصولات برنزه کننده، ضدآفتاب و آرایشی، خمیردندان ها و برخی خوشبو کننده ها نیز کاربرد دارد.

 

حد مجاز استفاده از این ترکیبات در صنایع مختلف:

سازمان جهانی غذا و دارو، همه ساله مواد اولیه مورد استفاده در صنایع آرایشی و غذایی را بررسی می کند. طبق این مطالعات، این ترکیبات حتی تا دوزهای بالا نیز کاملا بی ضرر هستند. سطح 0.01 تا 0.3 حد مجاز تشخیص داده شده است، حتی در صنایع آرایشی تا 25 درصد نیز می تواند به کار برده شود.  

نقش پارابن در سلامتی: هر کدام از مشتقات آن، در محصولات مختلف، نقش ویژه ای ایفا می کند.

  • واکنش های آلرژیک: در افرادی با پوست های نرمال، این ماده باعث حساسیت و خارش پوستی نمی شود. اما افرادی که به پارابن حساسیت دارند، در تماس مستقیم با این ترکیب دچار آماس پوستی می گردند.
  • سرطان پستان: هیچ گونه دلیل مبنی بر سرطان در ترکیبات حاوی پارابن یافت نشده است و این ماده اصولا برای افراد در معرض، خطرناک نمی باشد.
  • فعالیت استروژنیک: مطالعات حیوانی نشان داده است که این ترکیبات، فعالیت استروژنیک ضعیفی از خود نشان می دهند. فعالیت استروژنیک پارابن ها با افزایش طول زنجیره آلکیل افزایش می یابد. محققان بر این عقیده هستند که مشتق پروپیل تا حدودی استروژنیک است ولی انتظار می رود که این خاصیت به دلیل خصلت لیپیدی مشتق بوتیل، در این ماده  کمتر باشد. درنتیجه، فعالیت استروژنیک آن قابل صرف نظر کردن است.
  • در معرض آفتاب قرار گرفتن: مطالعات نشان می دهد که تماس مشتق متیل با پوست در معرض نور خورشید، سبب واکنش این ترکیب با اشعه UV می شود. این اتفاق، پیری پوست، سرطان و آسیب DNA را به دنبال دارد.

 

ملاحظات محیط زیستی:

آزاد شدن در محیط زیست: این ترکیب در اکثر مواد آرایشی به عنوان ماده اولیه استفاده می شود، در نتیجه به طور گسترده در محیط زیست شیوع می یابد. بررسی ها نشان می دهد که 44% محصولات آرایشی، حاوی پارابن است. هنگام شست و شوی بدن، پسماند این مواد وارد فاضلاب شهری شده و تخلیه می گردد. رایج ترین ترکیبات موجود در طبیعت، مشتقات متیل، اتیل، پروپیل و بوتیل هستند. این پسماند از طرفی می تواند به ریشه درختان آسیب وارد کند و از طرف دیگر ممکن است از طریق لجن ها، در محیط زیست بماند. محاسبات محیط زیستی نیز تایید کرده است که سطح این ماده در محیط زندگی ما، رفته رفته رو به افزایش است. علاوه بر این، عامل دیگر افزایش آن در محیط زیست، به شکسته شدن به فراورده های دیگر بر می گردد.

تجزیه پارابن:

محصولات کلردار: فراورده های حاصل از تجزیه پارابن، می تواند برای محیط زیست خطرات زیان باری به دنبال داشته باشد. در اثر واکنش این ترکیب با کلر موجود در آب و یا سدیم هیپوکلریت، از طریق واکنش جانشینی الکتروفیلی، محصولات جانبی مضر تولید می شود.

4-هیدروکسی بنزوییک اسید: واکنش های هیدرولیز کاتالیز شده با باز، می تواند باعث تجزیه پارابن شود. درنتیجه، محصولات آرایشی حاوی این ترکیب، سبب آلوده شدن محیط زیست می گردد.

روش های آنالیزی مختلف مانند کروماتوگرافی گازی و کروماتوگرافی مایع فشار بالا، می توان مقدار دقیق پارابن آزاد شده در طبیعت را، از طریق پسماندها و لجن ها، اندازه گیری کرد.

نکته قابل توجه این است که علی رغم فرضیه های مختلف پیرامون استفاده از این ماده شیمیایی، هیچ کدام از آزانس های بین المللی دولت های مختلف، آن را منع نکرده اند و استفاده از آن در حد مجاز در کشورهایی مثل آمریکا، اتحادیه اروپا، ژاپن، استرالیا و کانادا مجاز شده است. بیانیه سازمان FDA، حاکی از آن است که هیچ گونه دلیلی برای نگرانی در میان مردم جایز نیست. همچنین، پروپیل و متیل پارابن از جمله ترکیبات کاملا ایمن، در این حوزه شناخته شده اند.



قیمت مشتقات پارابن:

شما می توانید جهت اطلاع از قیمت این محصول و هم چنین سایر محصولات شیمیایی با مشاوران ما در موسسه مبتکران شیمی فعال در زمینه تامین مواد شیمیایی در ارتباط باشید.

خرید مشتقات پارابن:

در حال حاظر موسسه مبتکران شیمی به عنوان یکی از تامین کنندگان محصولات شیمیایی کشور، طیف گسترده ای از مواد شیمیایی آزمایشگاهی و صنعتی را از برندهای معتبر در اختیار تولید کنندگان قرار می دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با همکاران ما در ارتباط باشید.

فروش مشتقات پارابن:

جهت اطلاع از نحوه فروش این محصول و ثبت سفارش شما می توانید با همکاران ما در واحد فروش موسسه مبتکران شیمی در ارتباط باشید.

02177641136

02177649244

02177641217

 

منابع:

Paraben. (2018, September 09). Retrieved from https://en.wikipedia.org/wiki/Paraben  [1]

[2] Center for Food Safety and Applied Nutrition. (n.d.). Ingredients - Parabens in Cosmetics. Retrieved from https://www.fda.gov/cosmetics/productsingredients/ingredients/ucm128042.htm

[3] What Are Parabens? | Uses, Benefits, and Chemical Safety Facts. (2018, June 13). Retrieved from https://www.chemicalsafetyfacts.org/parabens/  

Propylparaben. (2018, September 08). Retrieved from https://en.wikipedia.org/wiki/Propylparaben  [4]

 

  [5]Methylparaben. (2018, September 08). Retrieved from https://en.wikipedia.org/wiki/Methylparaben